- via Facebook

Expositie
IS DàT OOK EEN LITHO

Met deze in eigen beheer samengestelde expositie presenteert het Nederlands Steendrukmuseum een bijzondere selectie uit haar eigen collectie litho's . Wij haken hiermee tevens aan bij de door de Vereniging Originele Grafiek georganiseerde Maand van de Grafiek.

Tijdens uw rondgang door het museum ziet u naast een scala objecten om litho's te kunnen maken ook vele voorbeelden van de toepassing van de lithografie. Van etiket, poëzieplaatje, muziekdruk, menukaart, schoolplaat, kalender, landkaart, boekillustratie, spotprent, reclameplaat, blikdruk enz. enz. Veel van deze werken lijken bedrieglijk veel op sublieme krijt-, pen- of potloodtekeningen, aquarellen of zelfs olieverfwerken. De verbazing is groot als men ontdekt dat al deze getoonde producten met lithografische technieken zijn gemaakt. “IS DàT OOK EEN LITHO?” is dan ook een regelmatig door 'jong en oud' gestelde vraag in het museum.

Aan de hand van gevarieerde kunstlithografische uitingen in combinatie met de vaste collectie geeft ons museum antwoord op deze publieksvraag. In het bijzonder richting de generatie bezoekers voor wie de lithografie een totaal nieuw fenomeen is. De bezoeker maakt een afwisselende lithografische reis door de tijd aan de hand van zestig kunstlitho’s uit eigen collectie. Naast vroege litho’s van o.a. Franz Hanfstaengl, Jan Braet von Überfeldt en H.J. Backer ook lithografie van klinkende namen uit verleden en heden als Jan Weissenbruch, Theo van Hoytema, Jan Toorop, Käthe Kollwitz, Kandinsky, M.C. Escher, Van Dobbenburgh, Leo Gestel, Jan Sluijters, Le Corbusier, Picasso, Joan Miró, Lucebert en Marc Chagall.

De ene kunstenaar leverde zijn ontwerp in bij een lithograaf die vervolgens het ontwerp op steen overtekende. De andere kunstenaar kon dat zelf, maar liet het verdere drukproces aan de steendrukker over. Maar ook waren er kunstenaars die zich het gehele proces meester maakten. De industriële steendruk is intussen geëvolueerd in de offsetdruk. Maar toch zijn er nog hedendaagse kunstenaars die heilig geloven in het ambachtelijke metier van de steendruk. Hieronder ook een groeiend aantal jonge kunstenaars. En wij juichen dat natuurlijk van harte toe!

We zijn het Cultuurfonds Gemeente Valkenswaard, Prins Bernhard Cultuurfonds, onze sponsors, donateurs en vrienden bijzonder erkentelijk voor het mogelijk maken van deze expositie.

WIN EEN LITHO!
U kunt bovendien meedoen aan een actie waarmee u een originele kunstlitho kan winnen. De bekendmaking vindt plaats via deze website in december 2013 en medio april 2014. — at NEDERLANDS STEENDRUKMUSEUM Valkenswaard.

Vorige bericht:

Inschrijvingen workshop steendrukken 15 maart gestart

23-jpg

DOORGANG UITSLUITEND BIJ VOLDOENDE AANMELDINGEN / INSCHRIJVING SLUIT OP 12 maart 2014 Op zaterdag 15 maart biedt het Nederlands steendrukmuseum weer de gelegenheid deel te nemen aan een Workshop Steendrukken. Het aantal deelnemers is beperkt. De...

Lees meer

meer dan 6 jaar geleden - via deze website
Volgende bericht:

Terug naar het overzicht van actualiteiten