Het Nederlands Steendrukmuseum initieert en ondersteunt onderzoek naar de Nederlandse geschiedenis van de lithografie en steendruk en aanverwante zaken in de ruimste zin van het woord.

Ook het opsporen, inventariseren, ontsluiten, conserveren en toegankelijk maken van aan de steendruk en lithografie gerelateerd erfgoed in Nederland en daarbuiten, behoort tot het aandachtsveld van het Nederlands Steendrukmuseum.

Schenkingen
Het museum is ter completering van de collectie altijd geïnteresseerd in schenkingen van aan de lithografie en steendruk gerelateerde objecten.

U kunt daarvoor contact opnemen met directeur Maarten Kentgens via directie@steendrukmuseum.nl


IMG_2511

Ook boeken gerelateerd aan de steendruk en lithografie voegen wij graag toen aan onze gestadig groeiende bibliotheek.

Lopende research zaken

Vincent van Gogh als graficus
Wat stond er in de media over Vincent van Gogh in relatie tot de lithografie? Een interessant overzichtje uit de periode 1893 t/m 1990.
  Is Lodewijk Plattner in 1809 werkelijk de eerste steendrukker in Nederland? Een interessante beschouwing uit 1921 in 'Het Tarief'.
 

AART VAN DOBBENBURGH in de media ...
 

De komst van (DELPHER) maakt het mogelijk ruim 1 miljoen historische kranten, tijdschriften en boeken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek op trefwoorden te onderzoeken. Hierbij - met dank aan museumvrijwilligster Marty Basart - het resultaat .Een unieke bron voor zowel de professional als voor de in deze kunstenaar geïnteresseerde liefhebber.

Is Odevaere de eerste Belgische steendrukker? Een interessante Franstalige publicatie uit 1927.

GEZOCHT voor onze collectie: een voorbeeld van een Peinture-Bogaerts.

Mogelijk is er één bij u en de uwen weggezet op zolder? Vaak is het - ogenschijnlijk - geschilderde portret gekrakeleerd. Op de achterzijde van de lijst zit meestal een etiketje waaruit blijkt dat het een Peinture-Bogaerts betreft. Het betreft dus "massa werk", maar mag niet ontbreken in onze collectie. Vooral omdat er vergevorderde plannen zijn om de fotolithografie extra aandacht te geven binnen ons museum.