Online museumtour expo Alphonse MuchaAlphonse Mucha, Princezna Hyacinta, 1911 © Nederlands SteendrukmuseumPoster Alphonse Mucha © Nederlands SteendrukmuseumAlphonse Mucha, De jaargetijden - Zomer, 1900 © Nederlands Steendrukmuseum

 

Een overzicht van het adembenemende lithografische werk van Alphonse Mucha was van 21 maart 2020 t/m 10 januari 2021 te zien in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard. De expositie was een groot succes, met meer dan vijfduizend bezoekers!

 

Virtuele expositie Alphonse Mucha

 

Heb je de expositie over Alphonse Mucha gemist, of wil je alle kunstwerken graag nog eens op je gemak bekijken? Maak dan een digitale wandeling door deze bijzondere expositie in het Nederlands Steendrukmuseum!

 

>>> Naar de online museumtour

 

Wie was Alphonse Mucha?

 

Rond 1900 creëerde kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) zijn eigen stijl in het kosmopolitische Parijs. Le Style Mucha werd synoniem voor de Franse Art Nouveau. Zijn eerste innovatieve litho uit 1894 voor het toneelstuk Gismonda (met de steractrice van het Parijse theater Sarah Bernhardt in de hoofdrol) maakte Mucha direct beroemd.

 

Naast divers werk voor Sarah Bernhardt, verwierf Mucha toenemend opdrachten van bekende Parijse drukkerijen zoals Lemercier en Champenois. Zijn litho’s met sierlijke lijnen, frisse pasteltinten en weelderige motieven van sensuele, melancholische vrouwen groeiden uit tot iconen van het fin de siècle. Door middel van deze vrouwen trachtte hij de Slavische ziel met een licht melancholische inslag weer te geven. Zijn figuren op werken bedoeld voor de weergave van de geschiedenis van zijn geliefde volk, de Tsjechen en Slaven, getuigen echter van een rauw realisme.

 

Verwacht: Privat-Livemontart nouveau-meester van de Belgische affichekunst

Te zien vanaf 15 februari 2022 t/m 31 juli 2022

Voor liefhebbers van Alphonse Mucha: het Nederlands Steendrukmuseum presenteert in 2022 een unieke overzichtstentoonstelling van het lithografische oeuvre van Privat-Livemont, de grootmeester van de Belgische affichekunst. Zijn werk wordt vaak in één adem genoemd met prominente tijdgenoten als Alphonse Mucha en Adolphe Crespin.

Vanaf 15 februari 2022 is de expositie 'Privat-Livemont, art nouveau-meester van de Belgische affichekunst' te bezoeken. 

>>> Plan je bezoek en reserveer alvast online je tickets!