0000_MUCHA_A3_Verlenging_HR

EXPO: Alphonse Mucha, Meester van de Art Nouveau

Goed nieuws! De expositie wordt verlengd tot en met 10 januari 2021!

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard presenteert t/m 10 januari 2021 een spectaculaire expositie over de kunstenaar Alphonse Mucha. Voor het eerst in ruim 15 jaar is een groot overzicht van het werk van deze onbetwiste meester van de Art Nouveau weer in Nederland te zien.

Achtergrondinfo expositie

Rond 1900 creëerde kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) zijn eigen stijl in het kosmopolitische Parijs. Le Style Mucha werd synoniem voor de Franse Art Nouveau. Zijn eerste innovatieve litho uit 1894 voor het toneelstuk Gismonda, met de steractrice van het Parijse theater Sarah Bernhardt in de hoofdrol, maakte Mucha direct beroemd. Naast divers werk voor diva Sarah, verwierf Mucha toenemend opdrachten van bekende Parijse drukkerijen zoals Lemercier en Champenois. Zijn litho’s met sierlijke lijnen, frisse pasteltinten en weelderige motieven van sensuele, melancholische vrouwen groeiden uit tot iconen van het fin de siècle. Hij trachtte door middel van deze vrouwen de Slavische ziel met een licht melancholische inslag weer te geven. Zijn figuren op werken bedoeld voor de weergave van de geschiedenis van zijn geliefde volk, de Tsjechen en Slaven, getuigen echter van een rauw realisme. Daarnaast schreef en illustreerde hij boeken zoals het boek Le Pater, te beschouwen als zijn manifest, en een belangrijk handboek voor zijn leerlingen getiteld: Documents Décoratifs.

Een overzicht van zijn adembenemende lithografische werk is tussen 2 juni en 10 januari 2021 te zien op de tentoonstelling in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard. 

DSC01964c 12_DSC01405cor  Alfons_Mucha_-_F._Champenois_Imprimeur-Éditeur Alphonse_Mucha_-_Zodiac 320px-Alfons_Mucha_-_1896_-_La_Dame_aux_Camélias_-_Sarah_Bernhardt DSC01937c

                                                                                                                                                      

Mucha activiteitenprogramma 

Mucha audiotour

Beleef de werken van Alphonse Mucha met de Mucha audiotour van izi TRAVEL met je eigen smartphone. Onze conservator/curator Lisette Almering vertelt bijzondere verhalen bij enkele werken van de meester van de Art Nouveau. Naast de Mucha audiotour is er ook een audiotour van de vaste tentoonstelling van het museum, die je meeneemt in het ontstaan en ontwikkeling van de steendruk en lithografie. Bekijk hier alvast de audiotours: Audiotours Nederlands Steendrukmuseum. Tip: download thuis de app van izi TRAVEL via de Play Store of de App Store en neem je eigen headset of oortjes mee. Helemaal coronaproof. 

Datum: t/m 10 januari 2021

Kosten: de audiotour is gratis

Lezingen

De lezing van 28 oktober is vol. Er zijn voorlopig geen nieuwe lezingen ingepland. 

Onze conservator/curator Lisette Almering neemt je tijdens een boeiende lezing mee door het verhaal van de expositie ‘Alphonse Mucha, Meester van de Art Nouveau’. Na de lezing volgt een rondleiding door de expositie.

Start lezing: 15.30 uur, inloop 15.00 uur/15.30 uur 

Kosten lezing: € 5,- (exclusief entree van € 6,-. Gratis entree voor Museumkaarthouders en Vrienden van het museum).

Aanmelden via: info@steendrukmuseum.nl. 

Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is vanwege de coronamaatregelen beperkt. 

Museumkaartlezingen

Deze activiteit gaat voorlopig niet door.

Speciaal voor museumkaarthouders neemt onze conservator/curator Lisette Almering je tijdens een boeiende lezing mee door het verhaal van de expositie 'Alphonse Mucha, Meester van de Art Nouveau'. Na de lezing volgt een rondleiding door de expositie.

Data: exacte data volgen 

Kosten: gratis

Instaprondleidingen

Deze activiteit gaat voorlopig niet door.

Maandelijks worden er korte instaprondleidingen georganiseerd om je op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de wereld van Alphonse Mucha als meester van de Art Nouveau. Na de instaprondleiding is er uiteraard voldoende ruimte om de Mucha expositie, de vaste tentoonstelling en het werkatelier van het museum te bezichtigen.

Data: exacte data volgen.

Kosten: € 6,- (incl. entree en instaprondleiding), museumkaarthouders en Vrienden van het Museum zijn gratis

Authentieke herdruk

Deze activiteit gaat voorlopig niet door.

Onze meesterdrukker Gertjan Forrer zal in samenwerking met collega-drukkers van het museum op authentieke wijze een lithografisch werk van Alphonse Mucha herdrukken. Op deze manier kun je de kunst en kunde van de lithografie in de praktijk ervaren, in het bijzonder de grote complexiteit en kwaliteit van het werk van Alphonse Mucha. Deze authentieke Mucha-litho zal op bijzondere wijze gepresenteerd worden.

Datum: volgt.

 

                                                                                                                                                      

Mucha groepsarrangementen

Groepsarrangementen gaan voorlopig nog niet door.