Affiche Mucha

EXPO vanaf 21 maart: Alphonse Mucha, Meester van de Art Nouveau

Van 21 maart t/m 27 september 2020 presenteert het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard een spectaculaire expositie over de kunstenaar Alphonse Mucha. Voor het eerst in ruim 15 jaar is een groot overzicht van het werk van deze onbetwiste meester van de Art Nouveau weer in Nederland te zien.

Rond 1900 creëerde kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) zijn eigen stijl in het kosmopolitische Parijs. Le Style Mucha werd synoniem voor de Franse Art Nouveau. Zijn eerste innovatieve litho uit 1894 voor het toneelstuk Gismonda, met de steractrice van het Parijse theater Sarah Bernhardt in de hoofdrol, maakte Mucha direct beroemd. Naast divers werk voor diva Sarah, verwierf Mucha toenemend opdrachten van bekende Parijse drukkerijen zoals Lemercier en Champenois. Zijn litho’s met sierlijke lijnen, frisse pasteltinten en weelderige motieven van sensuele, melancholische vrouwen groeiden uit tot iconen van het fin de siècle. Hij trachtte door middel van deze vrouwen de Slavische ziel met een licht melancholische inslag weer te geven. Zijn figuren op werken bedoeld voor de weergave van de geschiedenis van zijn geliefde volk, de Tsjechen en Slaven, getuigen echter van een rauw realisme. Daarnaast schreef en illustreerde hij boeken zoals het boek Le Pater, te beschouwen als zijn manifest, en een belangrijk handboek voor zijn leerlingen getiteld: Documents Décoratifs.

Een overzicht van zijn adembenemende lithografische werk is tussen 21 maart en 27 september 2020 te zien op de tentoonstelling in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard. Het activiteitenprogramma volgt. 

Banner 3 12_DSC01405cor Afb 26 Mucha DSC06206cor Alfons_Mucha_-_F._Champenois_Imprimeur-Éditeur Alphonse_Mucha_-_Zodiac 320px-Alfons_Mucha_-_1896_-_La_Dame_aux_Camélias_-_Sarah_Bernhardt

                                                                                                                                                      

Mis het niet en reserveer nu alvast uw groepsbezoek (vanaf 6 personen):

Informatie bezoek

--

uuruur

Personen

Informatie contactpersoon

Mogelijkheden en voorzieningen

Consumpties

Betaling

Alle velden zijn verplicht.
Wij verzoeken u kennis te nemen van ons bezoekersreglement.