0000_MUCHA_A3_Verlenging_HR

EXPO: Alphonse Mucha, Meester van de Art Nouveau

Goed nieuws! De expositie is verlengd tot en met 18 april 2021!

Er zijn twee online lezingen in december gepland. Kijk snel hieronder voor meer details. 

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard presenteert t/m 18 april 2021 een spectaculaire expositie over de kunstenaar Alphonse Mucha. Voor het eerst in ruim 15 jaar is een groot overzicht van het werk van deze onbetwiste meester van de Art Nouveau weer in Nederland te zien.

Achtergrondinfo expositie

Rond 1900 creëerde kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) zijn eigen stijl in het kosmopolitische Parijs. Le Style Mucha werd synoniem voor de Franse Art Nouveau. Zijn eerste innovatieve litho uit 1894 voor het toneelstuk Gismonda, met de steractrice van het Parijse theater Sarah Bernhardt in de hoofdrol, maakte Mucha direct beroemd. Naast divers werk voor diva Sarah, verwierf Mucha toenemend opdrachten van bekende Parijse drukkerijen zoals Lemercier en Champenois. Zijn litho’s met sierlijke lijnen, frisse pasteltinten en weelderige motieven van sensuele, melancholische vrouwen groeiden uit tot iconen van het fin de siècle. Hij trachtte door middel van deze vrouwen de Slavische ziel met een licht melancholische inslag weer te geven. Zijn figuren op werken bedoeld voor de weergave van de geschiedenis van zijn geliefde volk, de Tsjechen en Slaven, getuigen echter van een rauw realisme. Daarnaast schreef en illustreerde hij boeken zoals het boek Le Pater, te beschouwen als zijn manifest, en een belangrijk handboek voor zijn leerlingen getiteld: Documents Décoratifs.

Een overzicht van zijn adembenemende lithografische werk t/m 18 april 2021 te zien op de tentoonstelling in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard. 

DSC01964c 12_DSC01405cor  Alfons_Mucha_-_F._Champenois_Imprimeur-Éditeur Alphonse_Mucha_-_Zodiac 320px-Alfons_Mucha_-_1896_-_La_Dame_aux_Camélias_-_Sarah_Bernhardt DSC01937c

                                                                                                                                                      

Mucha activiteitenprogramma 

Mucha audiotour

Beleef de werken van Alphonse Mucha met de Mucha audiotour van izi TRAVEL met je eigen smartphone. Onze conservator/curator Lisette Almering vertelt bijzondere verhalen bij enkele werken van de meester van de Art Nouveau. Naast de Mucha audiotour is er ook een audiotour van de vaste tentoonstelling van het museum, die je meeneemt in het ontstaan en ontwikkeling van de steendruk en lithografie. Bekijk hier alvast de audiotours: Audiotours Nederlands Steendrukmuseum. Tip: download thuis de app van izi TRAVEL via de Play Store of de App Store en neem je eigen headset of oortjes mee. Helemaal coronaproof. 

Datum: t/m 18 april 2021!

Kosten: de audiotour is gratis