• HOOFDFOTO-scholieren-extra-2
  • HOOFDFOTO-scholieren-extra-1
  • 0002
  • IMG_0565

Meer informatie?

Neem dan contact op van dinsdag t/m vrijdag tussen 12:00 en 17:00 met mevrouw Lowies Giesen – Verbiest. Dat kan telefonisch via 040 204 98 41 of per e-mail via info@steendrukmuseum.nl

Alvast tot ziens!
Directie en medewerkers

0013

MUSEUMSCHATJES 2018

TIP! Het Nederlands Steendrukmuseum neemt jaarlijks met plezier deel aan het provinciale project “MUSEUMSCHATJES”.

Brabantse Basisschoolgroepen 5 t/m 8 in Noord-Brabant zijn ook in 2018 bij ons gratis van harte welkom. 

Speciaal voor uw school heeft ons museum een leuk alternatief programma samengesteld dat bestaat uit de vertoning van een KLOKHUIS-film over steendrukken, een steendruk-demonstratie en de speurtocht "Zoek de druksteentjes" in het museum. Duur: ongeveer één uur.

Mocht u tijdens #MUSEUMSCHATJES ons museum willen bezoeken, ook dan graag tijdige aanmelding vooraf zodat wij uw bezoek kunnen voorbereiden.

Speurtocht "Zoek de druksteentjes"

KIJKWIJZER STEENDRUKMUSEUM

App - voor HAVO / VWO

Gebruik onze kijkwijzer app als gids door het museum en verdien je punten voor CKV in het Nederlands Steendrukmuseum!

De kijkwijzer is digitaal beschikbaar op de smartphone en/of tablet van de leerling.

Het neemt je mee door het museum en laat, naast een collectie lithografisch werk van bekende kunstenaars, zien hoe de wereld veranderde door de mogelijkheid om snel, massaal en voordelig afbeeldingen te kunnen reproduceren.

OVER DE KIJKWIJZER

Kunst is niet altijd even gemakkelijk te begrijpen. Daarom heeft het Nederlands Steendrukmuseum voor CKV-leerlingen een kijkwijzer samengesteld. Door het beantwoorden van vragen en het maken van opdrachten krijgen leerlingen meer inzicht in de geschiedenis en de techniek van lithografie, de kunstwerken en de intenties van de kunstenaars. De opdrachten kunnen individueel en in groepsverband worden uitgevoerd.

INFORMATIE VOOR DOCENTEN

Kunst uit het Vuistje kijkwijzers sluiten aan bij de CKV-eindtermen en biedt leerlingen een aansprekende context bij datgene wat ze zien en horen. De kijkwijzer biedt de achtergrondinformatie die nodig is om betekenis te geven aan hun culturele ervaring, waardoor ze beter een mening kunnen vormen.

Met Kunst uit het Vuistje wordt het beoordelen en het bijsturen van de CKV-activiteit een stuk makkelijker. Niet alleen maken de kijkwijzers inzichtelijk wat de leerling ter plekke zelfstandig doet en ervaart, ze besparen je als docent tevens een hoop nakijkwerk dankzij het handige correctiemodel.

INFORMATIE VOOR DE LEERLING

Kunst uit het Vuistje geeft op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier uitleg bij de culturele activiteit, stelt je uitdagende vragen en laat je ook de andere kant van het verhaal zien… Naast uitleg en informatie zoekt Kunst uit het Vuistje filmpjes, foto’s en geluidsfragmenten uit die je helpen bij het begrijpen van de expositie.

Uiteraard is alles aangepast op jouw leerniveau. Voor alle duidelijkheid: Kunst uit het Vuistje is helemaal digitaal en dat is superhandig. Met een inlogcode kom je op de website en je kunt dus ter plekke op je tablet of smartphone je ckv-verslag maken. Dat scheelt een hoop schrijfwerk achteraf.

Als je klaar bent, stuur je ‘m met één druk op de knop naar je docent. Kijk, dat noemen wij dus Kunst uit het Vuistje.

HOE HET WERKT

Entree per (individuele) leerling  € 4,00

Bij aankomst in het Nederlands Steendrukmuseum ontvangt de leerling een instructiekaart met daarop een unieke login-code aan de balie. Wil je van WIFI gebruik maken? Vraag dan even de code..

• De leerling gaat op een smartphone of tablet naar www.kunstuithetvuistje.nl/kijkwijzers-overzicht en selecteert de kijkwijzer Nederlands Steendrukmuseum.

• De leerling logt in met de unieke code en vult zijn of haar gegevens in; naam, school, niveau, docent.

• De leerling maakt de stof en opdrachten uit de kijkwijzer (individueel of samen met een andere leerling) op de smartphone of tablet.

• Wanneer de kijkwijzer volledig is ingevuld verstuurt de leerling deze ter beoordeling naar zijn of haar docent en de docent ontvangt in zijn/haar mailbox de ingevulde kijkwijzer met de stof en vragen samengevoegd met een correctiemodel.

Deze kijkwijzer is ontwikkeld voor HAVO en VWO leerlingen.Maar mocht je als VMBO leerling de kijkwijzer willen maken dan mag dat natuurlijk ook en wensen we je veel succes!

VWO-bezoek KIJKWIJZER of Rondleiding in klasverband? 
Bel ( 040 - 204 48 91 ) of mail dan voor de mogelijkheden en voorwaarden naar Mw. Lowies Giesen - Verbiest (di tm vrij: 12.00 - 17.00 uur).  
 

Het Nederlands Steendrukmuseum heeft ook het onderwijs veel te bieden. 

Ook voor de scholier is er bij ons veel te beleven en te leren. Naast het meemaken van een bijzondere ervaring, sluit ons aanbod uitstekend aan op lesbegrippen als communicatie, kunst, geschiedenis en techniek.

Basisonderwijs

- 'Over Gisteren' richt zich op de groepen 1 en 2 van het Basisonderwijs
  in Valkenswaard. 
- 'Steendrukken? Wat is dat?' en 'Zoek de druksteentjes' vanaf groep 6 Basisonderwijs wb brugklassen VMBO.  

Voortgezet onderwijs

- 'Steendrukken en lithografie? Wat is dat?' richt zich op alle klassen
   van het voortgezet onderwijs. Het betreft een aangepaste rondleiding
    en steendrukdemonstratie. 

-  'CKV KIJKWIJZER App' Primair ontwikkeld voor HAVO en VWO
   leerlingen. Maar ook VMBO leerlingen zijn natuurlijk van harte welkom. 
-  WereDi workshop steendrukken: 'We gaan een eigen litho maken!'     eindexamenklas VWO

Over Gisteren - groep 1 en 2
Een project ontwikkeld door Erfgoed Brabant en aangepast voor ons museum door de cultuurcoaches van de gemeente Valkenswaard, 

De leerkracht heeft een koffer gevonden! Zo maar op straat bij de bushalte! Van wie zou de koffer zijn? Nieuwsgierig maken de kinderen de koffer open.
Vreemd hoor al die bekende en onbekende objecten. Een vergrootglas, witte handschoentjes, poëzieplaatjes, kleurenstaaltjes en nog véél meer. En onderin museumfolders! Hé, zou de koffer van iemand van een museum zijn? 

     IMG_4078 IMG_4063 IMG_4056 DSC04702 

Per brief laat de klas het museum weten dat de koffer gevonden is. Maar wat is een museum eigenlijk? En waarom dingen van vroeger bewaren?
De koffervondst is voor de kleuters het begin van een ontdekkingstocht naar de begrippen 'museum', 'vroeger' en 'bewaren', met als hoogtepunt een bezoek aan het museum en overhandiging van de koffer aan een heel verheugde museummedewerker. In het museum gaan de kinderen een aantal korte opdrachtjes in opgesplitste groepjes uitvoeren. Ze gaan op zoek naar kleuren, leren vormen herkennen, gaan plaatjes sorteren, maken een puzzel en mogen onder begeleiding zelfs hun eigen naam stempelen op een kleurkaart. 

Over Gisteren sluit aan bij de gebruikelijke manier van kleuteronderwijs, waarbij de klas een aantal weken met een thema bezig is. Het lespakket is kant-en-klaar. Reserveer tijdig. De belangstelling is groot. 

Reserveren/Informatie
Over Gisteren sluit aan bij de gebruikelijke manier van kleuteronderwijs, waarbij de klas een aantal weken met een thema bezig is. Het lespakket is kant-en-klaar. Reserveer tijdig. De belangstelling is groot.

Interesse? Bel ( 040 204 98 41 ) of mail dan voor de mogelijkheden en voorwaarden naar Mw. Lowies Giesen - Verbiest (di tm vrij: 12.00 - 17.00 uur). 

Lesprogramma's - groep 6 t/m 8 en brugklas VMBO

"Steendrukken? Wat is dat?" 

Leerlingen beginnen het bezoek aan het museum met het bekijken van het tv-programma “Klokhuis” over steendrukken. Daarna volgt een rondleiding door het museum door een rondleider (maximaal 15 leerlingen per rondleider). Het bezoek wordt afgesloten met een drukdemonstratie, waarbij de leerlingen zelf – onder begeleiding van ervaren drukkers– helpen met het afdrukken.

  • Bezoek aan het museum: rond 1 uur.
  • Maximaal 30 leerlingen en begeleiding: grotere groepen in overleg.
  • Kosten: € 50,-

IMG_1561

"Zoek de druksteentjes" (educatief uitje) - groep 6 t/m 8

Leerlingen beginnen het bezoek aan het museum met het bekijken van het tv-programma “Klokhuis” over steendrukken. Vervolgens maken ze in de praktijk kennis met het steendrukken doormiddel van een drukdemonstratie. Daarna maken zij een speurtocht door het museum. Zij worden in tweetallen zelfstandig langs diverse objecten in het museum geleid en ontdekken zo het museum op een bijzondere manier.

  • Bezoek aan het museum: rond 1 uur.
  • Maximaal 30 leerlingen en begeleiding; grotere groepen in overleg.
  • Kosten: € 50,-