- via deze website
DSC09630

Slechts een marginaal berichtje in de regiobijlage van het ED maar toch. We zijn als NEDERLANDS STEENDRUKMUSEUM Valkenswaard enorm trots op de toekenning van deze bijzondere prijs die samen met een gift van de ANWB onze nieuwe afdeling 'Van steen tot chip' mogelijk maakt. Hierbij het volledige persbericht dat het Koninklijk Instituut Voor Ingenieurs op 25 oktober verzond:

Willem Wolff Prijs 2016 toegekend aan Nederlands Steendruk Museum 

De Willem Wolff Prijs 2016 is toegekend aan het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard voor het project Van Steen tot Chip. Op een interactieve wijze laat Van Steen tot Chip de relatie zien tussen de oude steendruktechniek en de moderne microlithografie zoals die bijvoorbeeld door ASML wordt toegepast. De Willem Wolff Prijs ondersteunt (lokale) initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis en is in 2011 in het leven geroepen door de afdeling Geschiedenis der Techniek van het KIVI, de Stichting Historie der Techniek en de familie Wolff.

De jury was enthousiast over het voorstel van het Nederlands Steendrukmuseum, omdat het laat zien dat oude technieken er nog toe doen. Te weinig mensen zijn zich bewust van het belang van de lithografie voor de hightech industrie. Van steen tot chip brengt hierin verandering. Rondom een uit het GR-ID Grafisch Museum uit Groningen afkomstige originele fotoreproductie afdeling met een Hunter-Penrose reproductiecamera uit 1948, realiseert het Nederlands Steendrukmuseum een interactieve opstelling om op een toegankelijke wijze het verhaal Van steen tot chip te kunnen vertellen en de relatie tussen de traditionele lithografie en de moderne hightech microlithografie te laten zien. Dit gebeurt via een nieuwe audiovisuele presentatie en het tonen van de camera in combinatie met relevante objecten van onder andere Philips, ASML en NXP.

De Willem Wolff Prijs is een initiatief van de Afdeling Geschiedenis der Techniek van het KIVI, de Stichting Historie der Techniek en de familie Wolff. De prijs, bestaande uit een plaquette en een bedrag van tweeduizend Euro, dient ter ondersteuning en aanmoediging van kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis. De prijs is vernoemd naar werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009). Als president van het KIVI en medeoprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek onderstreepte hij altijd het belang van techniekgeschiedenis, onder het motto “men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst.”

De prijs wordt op vrijdagmiddag 4 november uitgereikt tijdens het congres van de Association of European Printing Museums dat dit jaar in het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard plaatsvindt.

Op de hoofdfoto van links naar rechts, museumoprichter ir. Peter-Louis Vrijdag en ir. Ron de Bruijn, bestuursvoorzitter. De overige foto's tonen het nodige over een intesieve verhuisklus en enkele van de getoonde nieuwe objecten.  

#KIVI #PHILIPS #ASML #NXP #microchip #lithography #steendrukmuseum

IMG-20161029-WA0000_DxOVP DSC09431 DSC09435 IMAG1645 IMAG1644 DSC09457

Terug naar het overzicht van actualiteiten