Vandaag biedt de Volkskrant ruim baan aan het prachtige tekenwerk van de Eindhovense kunstenaar Stefan Bleekrode. Volkomen terecht, want zijn minutieuze tekeningen van stadsgezichten in vogelvlucht zijn verbazingwekkend goed. Ze lijken een werkelijk bestaande toestand weer te geven, alsof van een luchtfoto een tekening is gemaakt. Maar nadere beschouwing leert dat die foto niet bestaat en ook niet kàn bestaan. De plattegrond, de stadsinrichting, de bebouwing; al die elementen ontspruiten goeddeels aan Stefan's verbeeldingskracht.

Indrukwekkend is het feit dat Stefan niet of nauwelijks gebruik maakt van ontwerptekeningen of schetsen: hij werkt direct, uit het hoofd op papier. En niet alleen op papier. Stefan is namelijk ook een zeer begaafde lithograaf ; tekenaar op steen. Hiervan getuigen diverse prachtige litho"s die hij sinds 2015 in samenwerking met het Nederlands Steendrukmuseum en meester-lithograaf Gert-Jan Forrer heeft gemaakt. In relatief korte tijd heeft Stefan zich ontwikkeld tot een meester die het tekenmateriaal optimaal weet te benutten. Stefan heeft zonder overdrijving met zijn litho's de grenzen verlegd in wat er mogelijk is in de krijttechniek op steen. Zijn bijzondere werkstukken zijn in ons museum te zien en te koop !!

DSC07719 12493927_554099584755842_1108668242867554225_o