- via deze website

Nederlands Steendrukmuseum bestaat twintig jaar.

Op 21 september viert het Nederlands Steendrukmuseum zijn twintigste verjaardag. Het museum is opgericht door Peter-Louis Vrijdag, nu nog mede-eigenaar van Vrijdag Premium Printing in Eindhoven. Deze firma werd in 1905 opgericht door zijn grootvader Louis. Net als Alois Senefelder begon Louis Vrijdag zijn zaak met het drukken van muziekbladen op steen. Kort daarna begon hij sigarenetiketten te drukken, samen met etiketten voor luxeproducten zoals parfum, wijn, champagne, zeep en chocolade. In die tijd telde het gebied rond Eindhoven tal van sigarenfabrieken. Zo'n 50 jaar geleden raakte zijn kleinzoon zo onder de indruk van de schoonheid van dit drukwerk en van de vaardigheden van de lithografen en drukkers, die soms meer dan 10 kleuren gebruikten voor een etiket of poster, dat hij alles begon te verzamelen wat op steen gedrukt was. 95% van dit materiaal was commercieel en 5% kunst. De collectie omvat nu niet alleen voorbeelden van commercieel drukwerk, maar ook boeken, persen en andere apparatuur die nodig is voor drukwerk.

In de museumbibliotheek kunnen bezoekers boeken raadplegen van antiquair tot hedendaags. Onder hen is het standaardwerk van 1818 van Alois Senefelder, de uitvinder van de lithografie. Ook natuurlijk Drawing on Stone van Charles Hulmandell. In deze twee decennia zijn er veel tentoonstellingen over lithografie gehouden. Vorig jaar was er een zeer succesvolle show over Alphonse Mucha die zeer charmante affiches maakte in Art Nouveau-stijl. De huidige tentoonstelling toont Nederlandse Art Nouveau affiches van 1890 tot 1915. In december wordt het museum gerenoveerd. Daarna wordt in januari 2022 een belangrijke tentoonstelling gehouden over de Belgische kunstenaar Henri Privat-Livemont. Er worden veel workshops gegeven voor amateurs en beroemde kunstenaars worden uitgenodigd om prenten op steen te tekenen, waaronder een groot portret van Lucian Freud door Nico Vrielink, een paar jaar geleden gemaakt. Er is geen betere introductie tot het Nederlands Museum dan de vriendelijke opmerking die in ons gastenboek is achtergelaten door professor Michael Twyman, die schreef: 'Dit is de mooiste weergave van lithografie die ik ooit ergens heb gezien.

' Professor Twyman bracht tijd door in het museum, en sprak met voormalige lithografen tijdens het onderzoek voor zijn boek A History of Chromolithography uit 2013. Dit prachtige en ongeëvenaarde boek zal binnenkort te koop zijn bij het museum en bij de Printing Historical Society.

 

 

Volgende bericht:

vacature medewerker marketing & communicatie 

Binnen het NSM is een vacature voor een enthousiaste marketing & communicatiemedewerker met affiniteit voor kunst en techniek. Onze organisatie is klein, flexibel en informeel. Wij zoeken een enthousiaste resultaatgerichte collega met een...

Lees meer

ongeveer 1 maand geleden - via deze website

Terug naar het overzicht van actualiteiten