- via deze website
Poster LG

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard presenteert vanaf 2 februari 2019 een bijzondere expositie over Leo Gestel en zijn verbondenheid met Brabant. Leendert [‘Leo’] Gestel (1881-1941) verbleef als kind tijdens zomervakanties regelmatig bij zijn ooms Dirk en Dimmen Gestel, eigenaren van Drukkerij Gestel & Zoon te Eindhoven. Vooral oom Dimmen, lithograaf en vrij kunstenaar, stimuleerde Leo’s tekentalent. Samen werkten ze naar hartenlust in de vrije natuur. De natuur zou voor Leo een waardevolle bron van inspiratie blijven. Net als oom Dimmen accepteerde Leo later commerciële opdrachten en ontwierp bijvoorbeeld litho’s voor het Philips concern.

Inmiddels behoort Leo Gestel samen met Jan Sluijters en Piet Mondriaan tot Nederlandse bekendste modernisten. De expositie in het Nederlands Steendrukmuseum bevat bijzonder werk van Dimmen en Leo Gestel. Hieruit blijkt dat Leo’s kunstenaarschap niet alleen in zijn geboorteplaats Woerden ontkiemde, maar ook in het door hem geliefde Brabant!

Publicatie

Bij de expositie is een publicatie uitgebracht over Leo Gestel en zijn tijd in Brabant. De publicatie is geschreven door Lisette Almering (MA), conservator/curator van het Nederlands Steendrukmuseum. Dit informatieve boekje is te koop voor € 9,95 in de museumwinkel en via de website van het museum.

Samenstelling

De expositie laat een breed overzicht zien van olieverven, pastels. litho’s en tekeningen van Dimmen en Leo Gestel. Hiervoor is samengewerkt met o.a. Stadsmuseum Woerden, Museum Singer Laren, Collectie Vrijdag, Van Sabben Poster Auctions, het ReclameArsenaal en diverse particuliere verzamelaars. Het museum is alle bruikleengevers, onze sponsoren, donateurs en vrienden zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van deze expositie.

Speciale dank gaat uit naar de gemeente Valkenswaard, stg.Gifted Art, het Jaap Harten Fonds, het De Gijselaar-Hintzenfonds en de Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900 voor hun bijdragen aan de tentoonstelling en/of publicatie. 

Nederlands Steendrukmuseum

Het Nederlands Steendrukmuseum is een uniek museum dat internationale erkenning ontvangt als enige museum dat is gespecialiseerd in de lithografie. Het museum toont hoe belangrijke de rol van de steendruk en lithografie is geweest voor onze hedendaagse beeldcultuur. De uitvinding in 1798 door Alois Senefelder ontketende een revolutie in de drukkunst. Voor het eerst in de geschiedenis werd het mogelijk om op grote schaal afbeeldingen te verspreiden. De steden kregen kleur toen deze vanaf het eind van de 20e eeuw werden volgehangen met affiches en reclamemateriaal. Al snel omarmden kunstenaars de techniek en brachten haar tot bloei. Het Nederlands Steendrukmuseum houdt dit bijzondere ambacht levend, toont de techniek én een schat aan kunstlitho’s vanuit de vaste collectie en in wisselexposities.

Carolus Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Entree: t/m 12 jaar en Museumkaart: gratis; 13 t/m 18 € 4,00; vanaf 18 jaar: € 6,00 . Meer info: www.steendrukmuseum.nl.

DSC06370cor DSC06378cor DSC06381cor Twee rokende heren Afb 47 Philips Arga boekenlegger Afb 42 Vluchtelingen DSC06209cor Afb 30 Meisje met hoed IMG_2285corr2 Afb 21 Dame koets DSC06198cor DSC06415cor
Vorige bericht:
Volgende bericht:

Terug naar het overzicht van actualiteiten