- via deze website
Litho XXL 1

Drukkunst bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft vandaag bekendgemaakt dat er zes nieuwe bijschrijvingen zijn opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, waaronder de drukkunst.

De zes bijschrijvingen zijn:

  • Drukkunst
  • Fanfareorkest
  • Bijenhouden
  • Bloemencorso Bollensteek
  • Goors School en Volksfeest
  • Stoelenmatten in Bakel

Borging van de drukkunst door drie Nederlandse musea

De initiatiefnemers van de bijschrijving van de drukkunst zijn het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard, GRID Grafisch Museum in Groningen en het Huis van het Boek in Den Haag. Onder de bijschrijving vallen de klassieke druktechnieken (zoals de hoogdruk, diepdruk, vlakdruk en doordruk). Voor de borging van het ambacht hebben de drie musea een groot netwerk opgebouwd, met onder meer grafische werkplaatsen, typografen, opleidingen en grafische kunstenaars. Een van de borgingsacties die de musea voor ogen hebben is de organisatie van een jaarlijkse ‘Dag van de Drukkunst’.

Wat is immaterieel erfgoed?

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland geeft uitvoering aan het 2003 UNESCO Verdrag in Nederland. Een van de verplichtingen is het samenstellen van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, dat levend en dynamisch erfgoed omvat dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De bijschrijving in de inventaris betekent dat er een gemeenschap is die zich verbonden voelt met het erfgoed, en zich actief inzet voor de borging ervan.

Met de zes nieuwe bijschrijvingen bestaat de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland inmiddels uit ruim 190 vormen van erfgoed, waaronder feesten en ambachten. 

Ervaar zelf het erfgoed van de drukkunst en kom langs in het Nederlands Steendrukmuseum! Plan je bezoek en reserveer alvast online je tickets.

Benieuwd naar al het immaterieel erfgoed in Nederland? Bekijk de volledige inventaris op www.immaterieelerfgoed.nl.

 

IMG_4552 Litho XXL 1 1
Vorige bericht:

Update coronamaatregelen vanaf 28 november 2021

Vanaf a.s. zondag 28 november gelden er aanvullende coronamaatregelen in het museum: Houd anderhalve meter afstand in het museum. Doorstroomlocaties, zoals musea, moeten bezoekers om een coronatoegangsbewijs vragen. In het museum is het...

Lees meer

10 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

 Lezing Het beeld spreekt! op vrijdag 17 december 2021

Poster verlenging

Op vrijdag 17 december neemt onze conservator Lisette Almering je mee naar de periode 1890-1915 in Nederland, en het spraakmakende verhaal achter de expositie 'Het beeld spreekt! Art nouveau in de Nederlandse affichekunst!' Een...

Lees meer

20 dagen geleden - via deze website

Terug naar het overzicht van actualiteiten