- via deze website

Alois Senefelder 250 jaar

Cadeau voor iedere bezoeker op 6 november (zolang de voorraad strekt)!

Op zaterdag 6 november vieren we de 250ste verjaardag van Alois Senefelder, de uitvinder van de steendruk en lithografie. Iedere bezoeker van het Nederlands Steendrukmuseum ontvangt op deze feestelijke dag een cadeautje (zolang de voorraad strekt)!

Wie was Alois Senefelder?

Alois Senefelder (Praag, 6 november 1771 - München, 26 februari 1834) was een Beiers graficus en toneelspeler. In 1798 ontdekte hij de steendruk en lithografie: de ultieme techniek om snel, massaal en voordelig afbeeldingen te maken.

Twintig jaar later publiceerde Senefelder zijn werk Vollständiges Lehrbuch der Steindruckerey (1818), waarin hij alle hoogte- en dieptepunten van de zoektocht naar zijn uitvinding beschrijft. In zijn ‘leerboek’ geeft Senefelder ook tips aan aspirant-lithografen.

De uitvinding van Senefelder is vandaag de dag nog steeds springlevend: de hedendaagse offsetdruk en zelfs de microchip waren er zonder niet gekomen!

Van Praag naar Valkenswaard

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard is het enige museum ter wereld over de steendruk en lithografie. Sinds 2001 draagt het museum zorg voor het behoud van dit grafisch erfgoed.

Dankzij oprichter ir. Peter-Louis Vrijdag bevat de collectie van het Nederlands Steendrukmuseum onder meer een indrukwekkende replica van de eerste pers van Senefelder en een origineel exemplaar van zijn ‘leerboek’ - evenals lithografisch werk van bekende kunstenaars zoals Kees van Dongen, Alphonse Mucha, Adolphe Willette, Jan Toorop en Jan Sluyters.

Ontdek de wereld van de steendruk

Kom op zaterdag 6 november langs in ons museum en het atelier, en leer alles over de uitvinding van Senefelder!

Plan je bezoek en reserveer alvast online je tickets.

 

SENEFELDER
Vorige bericht:

 Lezing Het beeld spreekt! op vrijdag 17 december 2021

Poster verlenging

Op vrijdag 17 december neemt onze conservator Lisette Almering je mee naar de periode 1890-1915 in Nederland, en het spraakmakende verhaal achter de expositie 'Het beeld spreekt! Art nouveau in de Nederlandse affichekunst!' Een...

Lees meer

20 dagen geleden - via deze website
Volgende bericht:

LITHO XXL 2021 – maak kennis met de makers!

Het Nederlands Steendrukmuseum en Make Eindhoven hebben de handen dit jaar weer ineen geslagen voor een bijzondere samenwerking.Kunstenaars Dieke Venema, Fiona Lutjenhuis en Lotte van Lieshout zijn geselecteerd voor een innovatief traject, waarbij de...

Lees meer

ongeveer 1 maand geleden - via deze website

Terug naar het overzicht van actualiteiten