9 mei 2015 t/m 5 oktober 2015
Face

Vincent van Gogh als graficus - De Kunst van het Black and White...

Het grafisch werk van Vincent van Gogh...
Nog te zien tot en met 4 oktober 2015

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) overleed. Dit wordt herdacht op ruim 30 locaties in Europa onder de noemer: Van Gogh 2015, 125 years of inspiration.

Voor het Nederlands Steendrukmuseum een ongekende kans te participeren met de expositie 'Vincent van Gogh als graficus' om het verrassende verhaal te vertellen over het onderbelichte lithografische werk van de kunstenaar en zijn fascinatie voor 'de kunst van het Black & White', zoals Vincent grafische uitingen noemde.

Lithografisch oeuvre
In de door gastconservator Laura Prins, MA samengestelde expositie komen aan de hand van museale facsimile's zijn grafisch oeuvre en aan de hand van diverse bijzondere bruiklenen uit Nederland en België de volgende thema's aan bod: Van Gogh als grafiekverzamelaar, Van Gogh met ambitie als tijdschriftillustrator, Van Gogh als prentmaker voor het volk, Van Gogh als zijn eigen visitekaartje en Van Gogh als grafisch experimenteerder.

Eerste meesterwerk
Extra aandacht is er voor de in kleine oplaag op 16 april 1885 te Eindhoven gedrukte litho 'De Aardappeleters'. Vincent maakte deze v
oorafgaand aan de definitieve versie van het latere beroemde schilderij wat zijn eerste echte meesterwerk moest worden. De bezoeker maakt via deze tentoonstelling kennis met een aantal minder bekende kanten van de beroemde kunstenaar. Bij de samenstelling van de expositie is samengewerkt met o.a. het Van Goghmuseum, de Koninklijke Bibliotheek van België, het Rijksprentenkabinet, Kröller-Müller Museum en British Museum.

De litho 'De Aardappeleters' na 130 jaar herdrukt en te koop
Het expositieproject omvat ook het herdrukken door het Nederlands Steendrukmuseum van de litho 'De Aardappeleters'. De herdruk is, in samenwerking met meester-steendrukker Gertjan Forrer, vanaf een lithosteen in kleine serie gedrukt op een authentieke steendrukpers uit de tijd van de kunstenaar. Dit unieke herdrukproject is gefilmd. De film toont daarnaast zijn overige grafische werk, voorzien van een toelichting door Van Gogh deskundigen.  De opnamen zijn zowel in Valkenswaard als in Nuenen en in het bijzonder in en rond het daar gevestigde Van Gogh kenniscentrum 'VINCENTRE' opgenomen. De bijzondere museale herdruk, dvd en de expositiecatalogus 'Vincent van Gogh als graficus' ( Klik hier... )  is te koop in de museumwinkel. De herdrukte litho en de boeiende NL- en Engelstalige dvd is te koop voor slechts € 29,95 in een fraaie map. U kunt beide items ook aanscahffen via onze webshop. Klik hier...

Geen toeslag
Het entreebewijs geeft zowel toegang tot deze expositie, de mini expositie 'Vincent van Gogh in kleingrafiek' met uniek grafiek uit de collectie van Ton de Brouwer, als tot het museum.

Adres: CAROLUS Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur.

Entree:
Vanaf 18 jaar: € 6,00
13 tot 18 jaar/CJP/studenten: € 4,00
0 t/m 12 jaar (onder begeleiding) : gratis. 

Museumkaart: gratis. 

 

DSC05844 DSC05849 DSC05862 Litho01 Workman-Sitting-on-a-Basket,-Cutting-Bread DSC_5891 DSC05886 DSC05859 IMAG0758 DSC05921

Terug naar het overzicht van actualiteiten