4 november 2017 t/m 2 april 2018
Poster Natuurgetrouw getekend; de mooiste prenten van Theo van Hoytema 1863-1917

Het Nederlands Steendrukmuseum zet vanaf 4 november de Haagse kunstenaar Theo van Hoytema in de spotlight met een overzichtsexpositie van zijn lithografische werk. Honderd jaar geleden, op 28 augustus 1917, overleed Theo van Hoytema. Hij is vooral bekend geworden door zijn kleurrijke kalenders en gedetailleerde sprookjesboeken, maar al zijn grafische werk is van zeer hoog niveau. Nog steeds worden zijn vrije prenten beschouwd als het allerbeste wat ooit in ons land op steen is gezet. Daarmee is er voor het Nederlands Steendrukmuseum reden genoeg om een expositie te wijden aan het oeuvre van deze voor Nederland bijzondere kunstenaar.

 

Art Nouveau

Theo van Hoytema wordt met zijn werk gerekend tot de Art Nouveau kunstenaars. Hij was een veelzijdig kunstenaar die zich vooral richtte op de planten- en dierenwereld. Hier haalde hij zijn inspiratie vandaan. Met zijn map ‘Dierstudies’ heeft Van Hoytema in 1898 een absoluut hoogtepunt weten te bereiken. Topstukken hieruit zijn de litho’s ‘Angorakonijnen’ en ‘Zilverreigers’, waarbij hij gebruik maakt van reliëfdruk om de vacht en veren uit te laten komen. Dit is een zeer complexe techniek, waarbij een structuur in het papier wordt gedrukt.

Samenstelling

De expositie laat een breed overzicht zien van de kalenders, vrije prenten, boeken en toegepaste grafiek, zoals omslagbladen en affiches. Hiervoor is samengewerkt met o.a. het Haags Gemeentearchief en diverse particuliere verzamelaars. Het museum is het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gemeente Valkenswaard, onze sponsoren, donateurs en vrienden zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van deze expositie.

 

Nederlands Steendrukmuseum

Het Nederlands Steendrukmuseum is een uniek museum dat internationale erkenning ontvangt als enige museum dat is gespecialiseerd in de lithografie. Het museum toont hoe belangrijke de rol van de steendruk en lithografie is geweest voor onze hedendaagse beeldcultuur. De uitvinding in 1798 door Alois Senefelder ontketende een revolutie in de drukkunst. Voor het eerst in de geschiedenis werd het mogelijk om op grote schaal afbeeldingen te verspreiden. De steden kregen kleur toen deze vanaf het eind van de 20e eeuw werden volgehangen met affiches en reclamemateriaal. Al snel omarmden kunstenaars de techniek en brachten haar tot bloei. Het Nederlands Steendrukmuseum houdt dit bijzondere ambacht levend, toont de techniek én een schat aan kunstlitho’s vanuit de vaste collectie en in wisselexposities.

CAROLUS Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Entree: t/m 12 jaar en Museumkaart: gratis; 13 t/m 18  €  4,00; vanaf 18 jaar: € 6,00 . Meer info: zie www.steendrukmuseum.nl

Poster Natuurgetrouw getekend; de mooiste prenten van Theo van Hoytema 1863-1917 41. Valken - november 1902 2. Angorakonijnen TvH TvH5 Hoytemalizard

Terug naar het overzicht van actualiteiten