5 juni 2021 t/m 19 december 2021
Poster verlenging

Art nouveau in de Nederlandse affichekunst

Ontdek de opkomst, het spanningsveld en de gevarieerde ontwikkeling van de vroege affichekunst in Nederland tussen 1890 en 1915. In deze turbulente periode ontwerpen bekende Nederlandse kunstenaars en toonaangevende grafici spraakmakende litho’s. Zij werken hiervoor op het snijvlak van kunst en reclame. Dit levert werk op in veel uiteenlopende stijlen.

Tijdens de expositie zijn onder meer litho’s van Jan Toorop, Jozef Israëls en Jan Sluijters te zien. Bovendien exposeren wij boekversieringen en gelegenheidsgrafiek uit dezelfde periode. Het gaat om verfijnde, sierlijke, maar ook opmerkelijk vlak-decoratieve en geometrische ontwerpen van onder meer Jan Toorop, Richard Roland Holst en Antoon Derkinderen. Deze ontwerpen maken het beeld compleet van de in Nederland opkomende ‘nieuwe kunst’ merendeels afkomstig van de lithopers.

Kom ook naar het Nederlands Steendrukmuseum, en ontdek de stormachtige ontwikkeling van de vroege Nederlandse affichekunst!

Audiotour Het beeld spreekt!

Bij de expositie Het beeld spreekt! is een audiotour van izi.Travel beschikbaar: luister naar de verhalen van conservator Lisette Almering en leer alles over art nouveau in de Nederlandse affichekunst.

  • Tip: installeer alvast de app van izi.Travel op je smartphone voorafgaand aan je bezoek.
  • Ben je de oordopjes van je smartphone vergeten? Voor € 1,50 zijn oordopjes verkrijgbaar in onze museumwinkel.

Plan je bezoek

Duik in de wereld van de steendruk en lithografie in het Nederlands Steendrukmuseum! Plan je bezoek en reserveer alvast online je tickets.

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten in het museum? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, en volg ons op FacebookInstagramTwitter en LinkedIn!

Theure Jacques Zon Johan van Caspel 71 Jacques Zon Slaolie Holst Toorop Slaolie Johannes Aarts Matthes honig 72 Willy Sluiter

Terug naar het overzicht van actualiteiten