5 juni 2021 t/m 31 oktober 2021
Poster Het beeld spreekt

Art nouveau in de Nederlandse affichekunst

Ontdek de opkomst, het spanningsveld en de gevarieerde ontwikkeling van de vroege affichekunst in Nederland tussen 1890 en 1915. In deze turbulente periode ontwerpen bekende Nederlandse kunstenaars en toonaangevende grafici spraakmakende litho’s. Zij werken hiervoor op het snijvlak van kunst en reclame. Dit levert werk op in veel uiteenlopende stijlen.

Tijdens de expositie zijn onder meer litho’s van Jan Toorop, Jozef Israëls en Jan Sluijters te zien. Bovendien exposeren wij boekversieringen en gelegenheidsgrafiek uit dezelfde periode. Het gaat om verfijnde, sierlijke, maar ook opmerkelijk vlak-decoratieve en geometrische ontwerpen van onder meer Jan Toorop, Richard Roland Holst en Antoon Derkinderen. Deze ontwerpen maken het beeld compleet van de in Nederland opkomende ‘nieuwe kunst’ merendeels afkomstig van de lithopers.

Kom ook en ontdek de stormachtige ontwikkeling van de vroege Nederlandse affichekunst. Neem deel aan een van de vele activiteiten en lezingen welke we op deze website publiceren. Volg ons op facebook en instagram!

Audiotour

Bij de expositie is een audiotour ontwikkeld. Deze kunt u hier beluisteren. Tip: Installeer de audiotour op uw telefoon voorafgaand aan uw bezoek.

Theure Jacques Zon Johan van Caspel 71 Jacques Zon Slaolie Holst Toorop Slaolie Johannes Aarts Matthes honig 72 Willy Sluiter

Terug naar het overzicht van actualiteiten