14 december 2019
DSC_0278

Conservator/Curator Lisette Almering neemt u in deze boeiende lezing mee door het verhaal van de expositie 'Vrouwen in zicht. Op weg naar gelijke rechten!'.  In 2019 is het 100 geleden dat vrouwen bij verkiezingen het volledige stemrecht krijgen. Een turbulente geschiedenis gaat hieraan vooraf. Markante veranderingen in de positie van vrouwen worden duidelijk als we bekijken hoe zij staan afgebeeld op affiches en pamfletten uit deze periode. Waar in het begin vooral geromantiseerde en ideale vrouwen te zien zijn, komen in toenemende mate realistische vrouwen in zicht, vrouwen die vechten voor gelijke rechten. Vooral de suffragettes, strijders voor vrouwenrechten tijdens de eerste feministische golf, gebruiken de steendruktechniek voor de verspreiding van hun gedachtegoed. Voorvechtster Aletta Jacobs zorgt uiteindelijk met de vrouwenbeweging voor een doorbraak. Hoe het kantelend beeld van de vrouw zich rond de eeuwwende vertaalt in de lithografie, wat de eventuele oorzaken zijn, of die veranderingen binnen Europa gelijktijdig optreden en meer kunt u zien op de expositie in het Nederlands Steendrukmuseum. De tentoonstelling sluit af met enkele fotoportretten van hedendaagse topvrouwen.

De lezing start om 14.00 uur.  Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld u snel aan via: info@steendrukmuseum.nl.

A2 poster 26_IAV01_3781cor 22_2008-005cor 39_Ontwaakt SDAP cor