30 april 2016 t/m 11 december 2016

VERLENGD tot en met zondag 11 december 2016

Aart van Dobbenburgh (Amsterdam, 30-09-1899 – Haarlem, 3-07-1988) groeit in de 20ste eeuw uit tot een alom gewaardeerd en bekend Nederlands kunstenaar en graficus. Hij wordt vooral bekend door zijn bijzonder verfijnde lithografieën, vaak afgedrukt op flinterdun Japans papier. Zijn lithografieën kennen diverse terugkerende onderwerpen als bloemen, portretten, landschappen en menselijke handen. In de media wordt hij vanaf eind jaren '30 bejubeld als de beste Nederlandse lithograaf uit de 20e eeuw. Zijn steendrukken sieren vele woningen en kantoren.

Ruim 100 werken
De expositie maakt een indrukwekkende reis langs de diverse thema's uit zijn lithografisch oeuvre. De oudste litho is getiteld 'De hemelbogen' en dateert van 1918, waaruit zijn bewondering voor Jan Toorop blijkt. Het werk uit begin jaren '20 vertoont kenmerken van Van Gogh en ademt expressionisme uit en midden jaren '30 zien we invloeden uit het kubisme. Gaandeweg verfijnt hij zijn techniek en stijl.

Naast bekend werk zijn tevens minder bekende litho’s uit zowel onze museumcollectie als (particuliere) collecties te zien van o.a. het jeroenboschhuis.nl , Aat Vervoorn, Oswald Koning, Van Sabben Auctions / Udo Boersma, Bibliotheken Universiteit Leiden, Mathieu Wetemans, Wil van den Wijngaard en de Collectie Vrijdag, die ook nu liefhebbers van realistische tekenkunst nog weten te beroeren.

Korte film en mediaonderzoek
Speciaal voor deze expositie heeft het museum in samenwerking met filmmaker Wouter van Gestel een korte film gemaakt. Een door ons museum uitgevoerd onderzoek naar vermeldingen over de kunstenaar in de Nederlandse media van 1918 t/m 1988 is te vinden op deze website via de tab 'Research'.

Veelzijdig kunstenaar
Zijn opleiding volgt Van Dobbenburgh aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus te Amsterdam. Zijn eerste expositie vindt in 1920 plaats. In 1938 wordt in Bern zijn werk samen met dat van Käthe Kollwitz geëxposeerd. Van Dobbenburgh illustreert in de jaren '40 onder meer werken van de Russische schrijvers Tolstoj en Dostojewski. In 1949 verschijnt in drie delen 'Oorlog en Vrede' van Tolstoi met lithografieën van de hoofdfiguren door Van Dobbenburgh. Bekend zijn de litho's die hij van zijn neef, minister-president dr. Willem Drees en van de dichteres Henriette Roland Holst maakt. Ook Koningin Juliana poseert urenlang geduldig voor deze kunstenaar. In 1938 maakt hij een bekend geworden litho van haar grootmoeder Koningin Emma. Eveneens maakt hij naam met zijn indringende affiches en kleingrafiek, waaronder ex libris en postzegels. Ook hiervan zijn voorbeelden opgenomen in de expositie.

Tragisch, romantisch ...

"Mijn werk is tragisch, romantisch ingesteld. En dat komt door mijn jeugd ... ", aldus Van Dobbenburgh die in zijn jeugd zijn twee zusters verloor. Over zijn fascinatie voor de menselijke handen zei hij ooit: "Toorop heeft eens gezegd: Ogen kunnen nog liegen, maar handen nimmer!" In 1965 ontvangt Van Dobbenburgh in Rusland de Leo Tolstoj-medaille. Korte tijd daarna benoemt koningin Juliana hem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Wereldwijd verzameld
Zijn werk is voorts vertegenwoordigd in o.a. de collecties Gemeentemuseum Den Haag; Frans Halsmuseum, Haarlem; Leo Tolstoy Museum, Moskou; Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam; Nederlands Steendrukmuseum, Valkenswaard; Museum Ovar in Portugal; Museum voor Communicatie, Den Haag; Rijks Prentenkabinet, Amsterdam; Singer Museum, Laren; Stedelijk Museum, Amsterdam; Teylers Museum, Haarlem en in vele particuliere collecties over de gehele wereld.
In de omgang nabij de Mariakapel van de Grote of St. Bavo te Haarlem worden later in 2016 drie door van Dobbenburgh betekende lithostenen, uit respectievelijk 1953 en één uit 1965, met taferelen uit het leven van Jezus herplaatst.

Geen toeslag
De expositie is nog te zien tot en met zondag 11 december 2016. Het entreebewijs geeft zowel toegang tot deze expositie als tot het museum, waarvan de vaste collectie de bezoeker kennis laat maken met de in 1798 door Alois Senefelder uitgevonden steendruk of lithografie. Mondiaal gezien biedt het museum de bezoeker het meest complete overzicht van de geschiedenis daarvan.

Bezoekersinformatie
CAROLUS Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur.
Entree: Vanaf 18 jaar : € 6,00, 13 tot 18 jaar/CJP/studenten : € 4,00, 0 t/m 12 jaar (onder begeleiding) : gratis. Museumkaart: gratis.

IMAG0308 DSC08412 IMAG0303_1 DSC08436 IMAG1826_DxOVP DSC09845